2010-04-11 ? 20:39:42

Tio tips

Håll ut – de första dagarna under avgiftningen brukar vara värst. Abstinensen kan påminna om en begynnande influensa. Det svåraste suget efter socker går över på mellan fyra och åtta dagar.

Hjärnan kan dock behöva uppemot 18 månader för att återhämta sig biokemiskt.

 

1 Undvik sötade livsmedel

Saft, läsk, alkohol, godis, bullar, sylt, flingor, fruktyoghurt, många lightprodukter, halvfabrikat och färdigrätter är bara några av de livsmedel med tillsatt socker. Undvik sådana matvaror.

 

2 Se upp med dolt socker

Socker finns där man minst anar det. Läs det finstilta på på innehållsdeklarationen. 2,5 deciliter vanliga makaroner innehåller lika mycket socker som en läsk. Ketchup innehåller mer tillsatt socker än choklad.

 

3 Välj naturligt sött

Ät två färska frukter om dagen. Men se upp med torkad frukt, som är sötare än färsk, och

juice.

 

4 Inga lightdrycker

Drick mineralvatten eller vatten smaksatt med ingefära, gurka eller svartvinbärsblad i stället för kalorifattiga drycker. Lightdrycker håller suget efter socker vid liv.

 

5 Hoppa inte över mål

Om ett mål kommer att fördröjas en timme eller mer, ät mellanmål.

 

6 Undvik alkohol

Alkohol är flytande socker i allra högsta grad och påverkar samma lustcentrum som ”vanligt” socker.

 

7 Ät mellanmål

Välj nyttiga mellanmål som rå morot, nötter, gröt eller grovt rågbröd. Om du ska ut och köra bil långt, ta med ett kokt ägg, frukt och vatten.

 

8 Förebygg återfall

Håll dig borta från köket utom när du lagar mat och äter. Bestäm på förhand vad du ska äta. Handla sällan och håll dig alltid till inköpslistan. Planera noga om du ska bort på buffé, vänd ryggen till maten och ta med telefonnummer till de vänner som stöttar dig.

 

9 Välj koffeinfritt kaffe

Koffein frisätter insulin som utlöser hungerkänslor och binder fett.

 

10 Ät naturligt

Bra, mättande mat är frukt och grönt, kyckling utan skinn eller magert kött eller vilt, torkade bönor och baljväxter av alla slag, nötter, fet fisk, fullkornspasta, ägg, ost, råris och grovt rågbröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: